Architectuur

In sterk contrast met alle andere kinderafdelingen, is er hier niet gekozen voor een felgekleurde gang met kindvriendelijke figuren en tekeningen.

Het traditionele visuele concept rond een pediatrie is volledig omgegooid waarbij er gekozen is om een zo huiselijk mogelijk en vertrouwde sfeer te geven aan een ziekenhuisafdeling. De bedoeling is dat zowel kind als ouders zich onmiddellijk thuis voelen waardoor misschien een deel van de opname-gerelateerde stress wordt opgevangen.

Door dezelfde architectuur over de ganse gang te laten terugkomen, wordt een open en doorlopend gevoel gecreëerd. Hierdoor lijkt alles één geheel dat vlot in elkaar overvloeit.

Felle kleuren en opvallende figuurtjes zijn achterwege gelaten en vervangen door een strakke, moderne architectuur met subtiele doch opvallende kindvriendelijke accenten. Samenspel tussen lichte en vrolijke kleuren, met een meer donkere houtstructuur laten elk accent meer tot hun recht komen waardoor elk detail duidelijk zichtbaar wordt.

De volledige afdeling staat in het teken van het centrale thema “bos” waarbij elke kamer een dierfiguur heeft als herkenningspunt voor het kind.

Aangezien zieke kinderen in hun bed liggen, is de kindvriendelijke indeling van het plafond niet vergeten.

Er is eveneens getracht om natuurelementen naar binnen te halen. Dit past binnen het concept van Adaptive Healing.

De motivatie voor de keuze van deze architectonische invulling kent verschillende punten.
Zo dienen kinderen van 0 tot 15 jaar zich op hun gemak te voelen in de architectuur. Dit is dus zo neutraal mogelijk gehouden. Bovendien wordt de huidige architectuur thuis moderner, net als de kinderkamers zelf. Ouders zullen meer en meer kiezen voor neutrale kleuren met kindvriendelijke kleur- en figuuraccenten.

Het creëren van een huiselijke sfeer werkt naar onze mening ook rustgevend en zelfs therapeutisch.